måndag 22 december 2014

Del 1: Höftsmärta hos Idrottare! – Femuroacetubular impingement (FAI).

Hej igen!
Det har vart fullt upp nu inför juletid så det har inte funnits någon tid att skriva så mycket, satsar på få men BRA inlägg istället :-)

Idag tänkte jag skriva om något som uppmärksammats allt mer inom ortopedin och idrottsmedicin de senaste åren och är relativt nytt för åtminstone vissa av oss läkare, nämligen FAI (femuroacetubular impingement). Inlägget kommer vara en del av en artikelserie i 3-4 delar om höftssmärta hos idrottsaktiva som ni kan följa.  Serien kommer avlutas med enbart undersökningsteknik och klinisk diagnostik.

Innan vi börjar! Vad händer med min st-utbildning? I förra veckan satt min handledare ( som konstigt nog även är min chef ) och studierektorn ned och diskuterade min ST-utbildning. Vi planerade in lite framtida datum för att lägga upp en indivduell utbildningsplan närmsta 5 åren. Studierektorn var på oss att dokumentera allt i min portfölj, är ganska slarvig med sånt där annars. Som det ser ut nu så kommer jag få min sidoplacering/randning redan i vår. Det kommer bli barnmottagning i Viskan i två månader. Tror det blir jätte bra, eftersom allmänläkare träffar mycket barn och det kan va bra att ha barnmedicin i bagaget tidigt i utbildningen!
Månadens ST-dag handlade om smärta, vi fick föreläsningar om olika typer om smärta och fick lite tips om de olika smärtlindrande behandlingar som finns tillgänligt. Funderar kanske på att skriva ett inlägg om detta senare. Nu åter till idrottsmedicin och höft!

FAI:
FAI innebär att strukturer kring höftleden kommer i kläm och utlöser smärta. Detta orsakas av patomekanisk insufficiens/kontakt mellan lårbenets ledhuvud (caput femoris) och bäckenets ledpanna (acetabulum).

Det har visat sig att det är främst idrottare som får denna typ av skada, och eftersom smärtorna ofta progredierar så leder det sällan till att personen måste sluta med sin idrott.Tyvärr är kunskapen om tillståndet dålig, och idrottaren får sällan rätt diagnos och behandling. Det börjar dock bli en förändring, för inte så länge sedan fanns det en bra artikel om just detta i läkartidningen (v.g. se slutet av inlägget)

Vilka är det som får FAI? Man har sett att det är främst personer som börjat idrotta i unga åldrar och som återkommande belastar höften. Man har även sett att det är vissa idrotter som är överrepresenterade som fotboll, hockey, gymnastik etc. Högst risk har man vid upprepade rörelser i ytterläge.

Varför får man FAI?  Man vet inte säkert vad som orsakar FAI, men man tror att det är en kombination av hög belastning av höften vid unga åldrar när benstrukturen fortfarande är under utveckling, externa faktorer och genetiska faktorer.

Man tror även att FAI kraftigt predisponerar att senare utveckla tidig höftartros. Skulle man behandla FAI kanske man slipper sin artros vid 50-60 års ålder.  Detta är dock inte helt säkerställt även om mycket tyder på det. Det behövs göras fler studier som påvisar sambandet starkare.

Vad ger smärtan?
Som tidigare nämnt så utvecklas benstrukturerna kring  caput och acetabulum felaktigt. Deformiteten påverkar biomekaniken i höften och leder till att strukturer kommer i kläm. Till en början är symptomatologin oftast tyst men med tiden när ökad friktion och skada sker kring labrum (skyddande hinna kring leden) och benbrosket (ledens stödjevävnad) så börjar smärtorna.  Det finns tre sorters FAI:

1.  CAM-skada:  Benpålagring på CAPUT som gör den för stor och ojämn för ledpannan. Leder till skada på labrum. Vanligt hos fotboll och hockeyspelare.
2.  Pincer-skada: Benpålagring på Acetabulum, vilket gör att att muskelsenor och ben lätt kommer i kläm. I vissa lägen (ytterlägen) kommer pålagringen på caput pressas in mot acetabulum och leda till skada på labrum.
3.  Blandad Pincer/CAM-skada.




Vad har man för symptom? Symptomatologin är väldigt mångfacetterad då olika strukturer kan komma i kläm. Börjar smygande/fluktuerande och progridierar!
Idrottaren bli straffad av sin aktivitet. Vila och rehab hjälper till en början, men så fort hen återgår till sin aktivitet så smärtar det i flera dagar/veckor. Oftast reagerar man inte speciellt mycket i början förrän det början bli ett stort problemet, tidsspannet är oftast år.  

Vanliga symptom är:
1. att idrottaren klagar på djup diffus ljumsksmärta och smärta i utsida/laterala höft och rumpa. Den s.k  C-sign är typisk!
2. Smärta som eliciteras och blir värre av ytterläge/abduktion.
3. Smärta  som strålar ned i mediala/insida knä.
4. Inskränkt rörlighet i höften, men främst inåtrotation och abduktion.
5. Smärta vd belastning, smärta i sittande position och ev. minskad kraft i höftböjaren.

Vilka kliniska undersökningar tyder på FAI?
Som läkare tänk tanken hos en idrottare i 20-40 ålders som oftast haft problemet en längre tid. Tränat sedan barndomen och satsat på sin idrott, men kanske inte längre?? Har kanske varit hos flera instanser (läkare, sjukgymnaster, kiropraktorer etc) utan att bli bättre.  
1. Inskränkt rörlighet vid inåtrotation.
2. Smärta vid passiv abduktion (ytterläge)
3. FADDIR-test (det anteriora impingementtestet), obs klinisk undersökningsteknik för höft kommer illustreras i sista delen av min höftserie).
4. FABERs-test ,( obs klinisk undersökningsteknik för höft kommer illustreras i sista delen av min höftlserie).
5. Ev smärta vid raka benlyft mot motstånd.

Tips till kollegorna: Inskränkt inåtrotation och smärta i höften som strålar ned mot knät är ett observandum och tyder på intra-artikulär patologi!!
FADDIR test har relativ hög sensitivitet och specificitet, vid positiv klinisk undersökning och där anamnes och smärtmönstret stämmer in på idrottaren finns det goda grunder att gå vidare i diagostiken.

Hur sätter man diagostiken?  Ja, som allt annat inom ortopedin så sätts diagnosen med röntgen och det allra bästa är att det räcker med vanlig skelettröntgen i de allra flesta fall.

1.För att sätta diagnosen behöver man en AP-bild över bäckenet och en sidobild av höften, en s.k modifierad Lauensteinprojektion eller billingprojektion.
På frågeställningen skriver du;
FAI, CAM/pincer förändringar? ”Cross-body sign” och ”post-wall sign” för pincer ? Fråga efter ”alpha-vinkeln” på sidobilden för diagnostik av CAM >50 % anses vara patologiskt.

Som läkare kom ihåg att detta även är nytt för röntgenläkarna, så det är inte fel att be om komplettering och  second-opinion vid svar som"ingen ssk". Insistera om att du vill ha svar på frågeställningarna!

2. MR kan användas främst i förfinad diagnostik. Ger uppfattning om mjukdelsskador bl.a. labrum och brosket. Vid hög misstanke och negativ skelettröntgen kan man gå vidare med MR/CT.

Vad är behandlingen?    Första steg är dock sjukgymnastik för att stärka musklerna kring höft och bäcken. Artroskopisk behandling med resektion av benpålagringen i andra hand.




32 kommentarer:

  1. Bra att du skriver om detta. Jag har opererat mig för pincer i september, mitt labrum var helt bortnött så det saknas helt och jag hade dessutom en kraftig broskskada på höftkulan som har microfrakturerats.
    Jag är 45 år och har aldrig idrottat, men har alltid haft väldigt rörliga leder och rör mig ganska mycket ändå (saknar körkort) vilket gör att jag går, cyklar och bär all mat hem. Min teori är, att detta drabbar även icke idrottare, men det upptäcks bara på idrottare. Övriga hamnar kvar på vårdcentralen som s.k pip-och gnäll-folk utan vidare remisser till kunnig ortoped (pga fel ställd fråga till röntgen av allmänläkaren som oftast är okunnig). Som du själv skriver så är även röntgenläkarna okunniga på detta område. Mitt röntgenutlåtande sa: Cam och labrum helt. Min kunniga ortopeds utlåtande av plåtarna: Pincer dvs. inte alls enligt röntgenläkaren. När jag sedan opererades så visade det sig att det var pincer, labrum borta och en kraftig skåra bortnött på höftkulan.
    Så, stort tack för att du sprider denna kunskap, det behövs!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Catastrofvy! Tack för ditt inlägg!
      Håller helt med om ditt resonemang, man vet att personer med rörliga leder lättare hamnar i ytterläge och därför belasta/nöter på höften på ett annat sätt jämfört med en med normal rörelseomfång. Kunskapen om detta har vart större i leder som axlar, där många får "multi-direktionell instabilitet" med sekundär impingement. Nu ser man att liknande mekanismer sker även i stabilare leder som höften.
      Jag håller helt med om ditt resonemang!
      Vanligtvis så är läkaren på vårdcentralen mån att selektera två kategorier av patologi i höften, 1. Artros och 2. Farlig typ av höftsmärtan som t.ex cancer/malignitet/metastaser, infektioner etc. Många som faller utanför dessa två kategorier hänvisas vidare utan uppföljning. Läkare som jag själv måste bli bättre på att hitta rätt diagnos även vid benigna diagnoser, även fast det inte nödvändigtvis är farligt för personen men som istället skapar mycket lidande i form av smärta och minskad fysiskt aktivitet. En lösning på detta är bättre samarbetet mellan sjukgymnaster och läkare och öka kunskapen om de olika tillstånden!! Gott nytt år och hoppas det går bra med höften! Mvh

      Radera
    2. Hej Cattansstrofvy,

      Jag snubblade precis in på denna blogg och din kommentar ovan då jag söker info om operation av labrum i höften.
      I feb 2015 opererades min högra höft då man tog bort både cam och pincer. Kirurgen konstaterade även att jag saknar labrum i princip helt och hållet, 10 års erfarenhet av detta ingrepp och han har aldrig sett ngn med så obefintlig labrum. Inget åtgärd gjordes då. Nu snart 1 år efter operationen är jag fortfarande inte bra och jag står i valet och kvalet av en ny operation, denna gång för transplantation av labrum i samma höft. Jag har ont i alla lägen, även när jag sover.

      Om du har möjlighet så skulle jag jättegärna ta del av dina erfarenheter efter operationen? Var gjordes den, hur gick det, hur mår du idag, tips och råd, etc.?

      Jag nås på mail: lara.johansson@hotmail.se

      Jag vore ytterst tacksam! :-)

      Hälsningar,
      Lara

      Radera
  2. Har gått hos en sjukgymnast under cirka 2 månader som misstänker impingement... (får ont vid flexion och inåt- rotation). Är både överrörlig och har varit innebandymålvakt i hela min ungdom (är bara 20 år) vilket har gjort att jag behövt arbeta i ytterlägena. Sjukgymnasten tyckte i alla fall att jag skulle gå till läkaren till vårdcentralen för att få remiss till röntgen. Möts av en läkare som tycker att jag ska hitta andra träningsformer och att jag ska prova att cykla och simma.... För det första så har jag redan provat olika träningsformer och upplever väl att smärtan kommer efteråt vad jag än tränar... Sedan säger läkaren att "det kan gå över.. du vet att du kan äta ipren och alvedon och smörja med voltaren.." Det var liksom som att läkaren menade att jag ska lära mig att leva med smärtan. Känns rätt hårt att ta för en 20- åring som hela sitt liv har varit väldigt aktiv och vill fortsätta med det så länge det går... Var väldigt ledsen under besöket och läkaren verkade tycka att psykolog var ett behandlingsalternativ för mig. Läkaren skickade remiss i alla fall... Men funderar att söka till ifk- kliniken... Hoppas detta slutar bra. Förlåt för något rörig kommentar, haha.

    SvaraRadera
  3. Hej.
    Tråkigt att höra din berättelse! Inom fria vårdvalet har du möjlighet att byta vårdcentral och läkare om du inte är nöjd.
    Hoppas det löser sig för dig! Hör gärna av dig igen o berätta hur det går?
    Mvh
    Manne

    SvaraRadera
  4. Hallå hallå! fick idag beskedet att jag hade "lättare" tecken på höftimpingement. CAM. Remiss skickad till ortopeden, sen får vi väl se vad som händer. Tills vidare rekommenderades jag att fortsätta med sjukgymnastik och antiinflammatoriskt vid behov.

    SvaraRadera
  5. Hej Sofia. Skönt att få en diagnos :-)
    Bra att du fortsätter med sjukgymnastik och stärker muskulaturen kring höften, det har du nytta av vid en ev. senare operation. Lycka till! Mvh Manne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja verkligen! Tråkigt men ändå skönt, man kommer ett steg framåt liksom istället för att vara tillbaka på ruta ett utan att veta orsaken till mina smärtor. Hur stor tror du chanserna är att de kommer vilja operera? Är 20 år och smärtorna påverkar mig mycket! Är inte mycket jag kan göra i träningsväg utan att få ont. Dessutom påverkar det mig mycket psyikiskt, har ingen motivation till träning alls.

      Radera
    2. Hej igen! Svårt för mig att svara på tyvärr, beror helt på vad ortopeden du träffar gör för bedömning och om han tror dina smärtor beror på FAI. Kliniken ska stämma överens med röntgenbilden. Man kan ha FAI-förändringar på röntgen utan att ha besvär.

      Stämmer bilden av FAI med dina besvär och du dessutom har FAI förändringar på röntgen så tror jag man kommer operera.

      Lycka till!

      Mvh
      Manne

      Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  7. Hej!
    Jag är 34 år, kvinna, aldrig elitidrottat. Har tränat mkt bla yoga. Fått diagnosen FAI för 1 år sedan. Blev lite bättre av kortisoninjektion i höften. Har även en lättare central artros. Varit på IFK kliniken och fått erbjudande om operation av mina osteofyter för att minska stelhet och värk. Men jag tvekar! Är rädd att ett ingrepp kan påskynda artrosutveckling? Är orolig att det kommer att bli värre efteråt. Någon som har opererat sig artroskopiskt i höften och har erfarenheter som man vill dela med sig av?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Hej.
      Det finns mycket som tyder på att FAI kan vara en orsak till artrosutveckling i höften, det finns idag dock inga säkra vetenskapliga belägg! Om ett ingrepp kan förebygga utveckling av artros i höften vet man inte riktigt, det får så fall framtida studier påvisa? Komplikationsrisken vid artroskopisk operation är i regel liten, men ingreppet skall helst göras av en van skopist eftersom ingreppet sägs vara tekniskt svårt.

      Största fördelen med operationen är att du kan bli av med dina smärtor. Nackdelen är att metoden är relativt ny varför det idag inte finns någon kunskap om vad som händer med höften om 10-20 år.

      Radera
  8. Hej,
    Jag har fått diagnosen FAI för ett år sedan. Har även en lättare artros. Efter en kortisoninjektion i höften blev jag lite bättre men har nu mkt stelhet och nattlig värk samt värk efter ansträngning. Blivit erbjuden operation (arthroskopisk) av IFK kliniken, men tvekar! Finns det någonsin ute som opererat sig och som vill dela med sig av sina erfarenheter? Är rädd att ett ingrepp skulle påskynda en artrosutveckling? Jag är 34 år, aldrig elitidrottat men tränat en del, bla yoga. Artros i tidig ålder finns i släkten.
    Är också rädd att inte bli så mkt bättre efter en operation...? Man skulle skrapa bort osteofyter på collum femoris.
    Tacksam för alla råd gällande operation vs att inte operera. Vilka argument finns det för operation?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,

      Jag opererades för FAI, både CAM och pincer i höger höft i feb 2015. Jag är 34 år och har heller aldrig elitidrottat. Jag svarar gärna på dina frågor :-) Du når mig på lara.johansson@hotmail.se

      Hälsningar,
      Lara

      Radera
    2. Opades för pincer och borttagande av labrum 11/4-16. Labrumtransplantation om 1 v. Ångrar inte beslutet då jag är sgs värkfri efter första op. Enl det jag har läst till mig så klarar man sig bättre med ett labrum än utan. Men relativ ny opform så långtidsstudier finns det inte gott om. Litar på min behandlande läkares expertis då han är en av de ledande inom genren.

      Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  10. Har efter år av smärta/hälta/vilovärk och utan framgång med träning/sjg/naprapat osv lyckats googla mig fram under lång tid genom en djungel av möjliga höftdiagnoser. I höstas tröttnade jag på att bli bortviftad av de två senaste läkarna på vc med en önskan om remiss till ortoped med korrekt frågeställning FAI? Skrev då en egen vårdbegäran till ortopeden som blev möjlig 1/10-15 med samma frågeställning CAM/pincer? Remissen landade i knät på den fantastiska ortopeden Ola Vikerfårs, Västerås som efter 1 rtg och 10 min tester konstaterade just detsamma :) Opades 11/4-16 för pincer, borttagande av ett totalt söndertrasat labrum och wave-sign. Nu 3 v senare är jag i full rehab med strålande resultat. Värken i ljumske och knä var som bortblåst 1 v post-op. 12/5-16 ska jag göra en labrumtransplantation av min ena hamstring från samma ben. Lång rehab men möjliggör ett normalt liv. Tänk om fler läkare kunde se patienten som ett instrument att sätta diagnos istället för att tro sig bli trampad på tårna. Om jag inte envetet hade gått vidare själv hade jag nog fortfarande jobbat och setat av min fritid i soffan pga värk :)

    SvaraRadera
  11. Min son som är 14 år har idag varit till ortopedläkare som tror efter att ha kollat röntgenbilder att han drabbats av just det du skriver. Pincer/Cam. Han säger dock att det inte är helt säkert eftersom han inte vuxit klart. Nyligen kommit i puberteten. För min son var detta ett hårt slag då han älskar sina idrotter och inte kan tänka sig ett liv utan det. Hur ska man bemöta detta? Min son har ihärdigt tränat hos sjukgymnast som inte verkat tro att det skulle vara något sådant fel. Vore det inte bra med en MRT för att se mjukdelar? Läkaren tyckte vi skulle vänta 2 och ett halvt år och sedan följa upp.
    Tacksam för stöd!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carin.
      Har en 12 årig idrottsaktiv son som i förra veckan fått FAI som trolig diagnos efter smärta i ljumsken.
      Du får gärna höra av dig till mig. Kanske kan vi utbyta erfarenheter och information? Mvh Anneli (annelinilsson_76@telia.com)

      Radera
  12. Hej Carin.
    Ursäkta sent svar. Det kan finnas värde i att göra MR om smärtorna blir värre, men det är en bedömning från fall till fall. MR ger mycket mer information än vanlig slätröntgen, men vanlig röntgen ska räcka för diagnosen FAI om det stämmer kliniskt. Mvh Manne

    SvaraRadera
  13. Hej!
    Tänkte bara skriva av mig då jag opererades i slutet av maj 2016 för FAI (CAM/Pincer) på båda mina höfter.
    Jag är en hockey målvakt som aldrig haft problem med skador fram tills detta uppstod i början av förra säsongen 2015-16.

    Har nu snart rehabiliterat i snart 4 månader och det blir sakta men säkert bättre. Kommer att krävas någon månad till då jag fortfarande har smärta vid inåt-rotationer när jag står med bena brett och får belasta ljumskarna.

    Det gäller att ni/den som operas för denna diagnos FAI CAM/Pincer, finner en Naprapat, sjukgymnast etc som verkligen vet vad dom håller på med. Det räcker inte med det rehabiliteringsprogrammet som Vårdcentralen ger en. Det krävs att man hittar den som KAN och VET.

    Det är ett bra tips till er alla där ute.

    Jag önskar er alla lycka till!

    MVH J

    SvaraRadera
  14. Hej!
    Läser denna "artikel" och känner igen mig i så mycket. Jag har betat av alla typer av kontakter och väntar nu på att få komma till en specialist ortoped. Jag har provat kortisoninj. antiinflammatoriska preparat, sjukgymnastik, kiropraktik samt att det gjorts skelett röntgen, MR, ultraljud som enligt läkare på VC är helt normala. Jag har inte smärta vid några böj prover men efter undersökningen så ökar smärtan och absolut värst är att sitta, Smärtan i höften är hanterbar om jag inte är aktiv över huvudtaget men så fort jag är aktiv får jag ont och under vilken form spelar ingen roll.
    Jag har tränat på Elit nivå sedan tonåren och sista 1.5 året har jag knappt kunnat träna alls utan att få ont efteråt. Problemet är inte att jag har ont vid träning utan efter.
    Jag trodde det var hopplöst eftersom röntgen inte visar ngt därför väcks nu hoppet när du berättar att röntgen läkaren kanske inte vet vad de ska titta efter.
    Tidigare så lät vila i 6 veckor som en evighet men nu känns det som en väldigt kort tid om jag kan få tillbaka mitt aktiva liv.
    Det känns som att du ofta blir bemött av läkare som att de inte tycker att aktivitet är så viktigt. Sluta träna då har jag fått som svar.
    Men hallå! Skulle det vara bra då? Vi vet att hur vår hälsa är beror mycket på om vi motionerar eller ej. Fruktansvärt nonchalant!
    Så tack för all info och era erfarenheter! Jag kan nu hoppas på att jag ska kunna leva ett aktivt liv utan konstant smärta.:)
    MVH C.

    SvaraRadera
  15. Tänkte höra hur projektionerna ska tas vid rtg.
    Jag misstänker själv att jag har FAI då mina höftledsproblem stämmer väldigt bra med de tester som beskrivs. Problemen debuterade i 17 års åldern och jag löptränade mycket då (hade ett väldigt högt och långt steg så tekniken var inte optimal).

    Jag har tagit lågt centrerat bäcken och då pekade tårna inåt, dvs med fötter inåtroterade. Höft axial (vanlig) och en Lauenstein projektion. Är detta korrekta projektioner och borde det räcka som underlag för en ortoped?

    SvaraRadera
  16. Hej.
    Ja en lauenstein projektion skall i regel vara tillräcklig.
    Lycka till.
    Mvh
    Manne

    SvaraRadera
  17. Jag är 29 år och opererade min högra höft för cam/pincer 2013. I samband med operationen delades även höftböjarsenan/muskeln i två pga skadorna på denna efter lång tid problematik. Precis som flera av er skriver så togs mina besvär inte på allvar och jag fick gå i över ett år med Fentanylplåster med tillägg av oxynorm vid behov när smärtorna var outhärdliga. Jag utövade då långdistanslöpning på hög nivå och all rörelse var tillslut outhärdlig. Jag kunde inte stå, gå, sitta eller ligga utan smärtor - även med de starka smärtstillande läkemedlen i kroppen. Det tog som sagt över ett år med denna katatstrofala verklighet innan jag fick komma till en doktor som förstod besväret. Poff sa det bara när röntgen (fyra olika sorter) var gjorda innan jag fick operation. Operationen tog det timmar och de var tre operatörer under ingreppet.

    Så här fyra år efter ingreppet är skillnaden enorm! Jag kan leva mitt liv igen utan smärta. För det mesta i alla fall. Det som är besvärligt är svagheten i höftböjarsenan. Det begränsar mig en hel del.

    Min vänstra höft, fick jag reda på redan 2013, är också påverkad. Den har nu börjat säga ifrån med smärtor i ljumske, knä, skinka och nedre delen av ryggen. Jag väntar nu på tid hos ortopeden.

    Jag kan inte längre springa. Cykla funkar okej men ger smärtor efteråt. Jag har regelbundet gått hos kiropraktor, naprapat och fysioterapeut sedan 2013. Bortsett från detta tränar jag 5 gånger i veckan, både styrka, rörlighet och kondition.

    Så det var min historia. Hoppas den hjälper någon. Lycka till!

    SvaraRadera
  18. Hej!

    Intressant artikel!
    Jag har själv nyligen blivit diagnostiserad med FAI (CAM) på Orthocenter efter att jag har haft smärta från pubisbenet (höger sida) och strålande uppåt. Jag har haft smärta sedan mitten på april i år, vilken framträder när jag springer, simmar eller kör olika coreövningar. Nu väntar jag på en operation där kammarna på bägge sidor ska slipas ner. Min fundering är dock hur detta hänger ihop. Hur kan jag ha smärta vid pubisbenet och högre upp vid ett fel som finns på utsidan av höftbenet? Dessutom tycker jag att utåtrotation av benet borde framkalla smärta vilket det ej gör. Jag har inte en enda gång känt smärta från höften. Finns det nervbanor som går mellan utsida höftled, inåt mot pubisbenet och sedan upp mot magen?

    Mvh
    Christopher

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Christopher!
      Din fråga är relevant. Smärta i ljumsken är och kan vara väldigt svårtolkat. Det finns många strukturer som kan förlägga smärta, s.k radierande smärta. Det bertyder att nervstrukturer tar med sig smärta från ett annat område. Tex. vid en hjärtinfarkt kan man förlägga smärtan i vä axeln och mot käken. Vad gäller din fråga är det lite svårt att avgöra från din beskrivning.
      Man behöver göra en sammantagen bedömning från dina symmptom, röntgenbilder och undersökning.

      FAI. är oftast beskrivet som C-smärta, den brukar stråla från buttucks som ett C fram mot ljumsken.
      Av det du beskriver så är det lite svårt att avgöra, men låter inte helt typiskt. Men däremot att du får ont av att springa och simma stämmer väl med bilden.

      Mvh
      Manne

      Radera
    2. Hej.

      Jag spelar fotboll och känner igen mig så mycket i din beskrivning. Får ont när jag skjuter, när jag kör coreövningar, när jag kör benböj osv. Smärtan är som värst ovanför pubisbenet, det strålar uppåt i magen och även nedåt mot höftböjaren.

      Fick höra från en naprapat som jobbat mycket med fotbollspelare att han trodde att jag hade pålagringar på höftkulan. Tror det hette CAM?

      Går det att träna bort dessa symptom eller är det operation som krävs?

      Mvh Felix

      Radera
  19. Hejsan. Jätte intressant läsning. Jag är en aktiv 28 årig tjej som för 3 månader sen fick remiss skickad till röntgen. Den visade lättare CAM förändringar på båda höfterna fast jag har dom stora problemen bara på en. Jag började träna hos sjukgymnast och fick remiss skickad till ortoped i Karlstad. Jag har fått allt större problem med hälta och en sådan enkel sak som att sätta på mig skorna är ett jätteproblem. Jag kan inte längre löpträna och inte heller rida. Ortopeden skakade bara på huvudet och sa att jag behövde få remiss till Göteborg. Jag ska nu äntligen få bli undersökt av Mikael Sansone nu i veckan och jag är väldigt nervös på vad som kommer hända. Hur blir man bedömd? Och vad är egentligen avgörande för att få bli erbjuden op? Mina röntgenplåtarna Visar "lättare" förändringar men i det verkliga livet har hag jättestora problem. Min sjukträning går sämre och sämre. Jag lider allt mer av värk och strålning. Mitt liv har påverkats till det mycke sämre på kort tid. Både privat och i yrkeslivet. Jag är en riktig "hästtjej som varit överaktiv i hela mitt liv. Och nu kan jag inte ens klara av lättare promenader. Är röntgen den avgörande faktorn? Vill dom att man tränar längre tid hos sjukgymnast? Jag vill bara få bort allt smärta nu. Jag vill inte gå såhär i flera månader till.. hur lång väntetid brukar det vara för att få en op tid? Förlåt för massa frågor. (Superstressad) Hälsn Tina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tina.
      Det finns många orsaker till varför man kan få ont i Höften. Den kliniska bilden och läkarundersökningen är viktigast. Röntgen används som komplettering.

      Vid FAI kan man i vissa fall prova kortisoninjektion in i leden om man väljer att avvakta med operation.

      Jag tror du är i goda händer hos Dr. Sansone v.g diagnosen FAI

      Mvh

      Radera
    2. Tack för svar. Jag får avvakta tills på tisdag. Mvh

      Radera