måndag 23 mars 2015

Del 2.3: Höftsmärta hos idrottare! Illiopsoassmärta-knäppande höft/snapping hip, trochanterit och psoasbursit!

Hej igen!
Nu är det äntligen dags att avsluta serien med illiopsoasproblematik hos idrottare.
Det har vart ett tag sedan jag skrev senast, och tiden går snabbt. Jag har snart gjort ett år på min Specialistutbildning, och om några veckor ska jag randa mig på Barnkliniken i Borås. Det kommer bli väldigt kul!

I förra veckan var jag på ytterligare en OMI utbildning om axlar, som var fantastiskt kul! Hade Thomas Gustavsson från Alingsås och Benny Storheil från Norge som undervisade.
Gillar verkligen OMI konceptet som går ut på att förfina diagnostiken i axeln via nervblockader, och det känns verkligen spännande att få applicera injektionsteknikerna som man nu har fått lära sig.

För några veckor sedan fick jag följa med Eddie på introduktion till Borås Basket. Eddie är veteran som idrottsläkare för klubben, Det hade vart kul att få jobba med laget, men vi får se vad som händer med det där? Troligen är det inte aktuellt denna säsongen i varje fall. Det går hur som helst bra för dem i ligan, och vi får hålla tummarna att det blir SM- Guld i år :-)

Det var lite om vad som händer förövrigt, men tänkte att jag nu skulle spinna vidare på det som jag skrev i mitt förra inlägg. Då pratade vi om hur viktigt det är att sköta muskeltonus i musklerna som fäster kring bäckenet, och att just illiopsoas har stor del i detta genom att den som muskel har stor benägenhet att bli stram och tight. Jag nämnde bl.a. att detta kan leda till belastningsskador/bristningar i hamstrings och även ryggproblematik.
Idag ska vi mer titta på primära skador i själva illiopsoasmuskeln.

Vi börjar med knäppande höft eller snapping hip som det kallas på engelska:
Snapping hip innebär att man i vissa lägen i höften upplever ett kraftigt knäppande ljud. Det är ganska vanligt hos unga kvinnor som är överrörliga. Det beror sällan på någon allvarlig patologi i själva höften, även om ljudet i sig kan upplevas väldigt obehaglig.
Har man däremot smärta i samband med knäppande höft, så kan det finnas patologiska orsaker.

Delas in i "extern/lateral" och "intern/medial" snapping hip:
1. External eller lateral snapping hip är betydligt vanligare och sker när illiotibiala bandet  (ITB), dvs tensor fascia lata eller senan för gluteus maximus glider över trochanter major på höftbenet femur. 

Denna form är sällan smärtsam och är vanlig hos unga kvinnor som utövar idrotter som balett, gymnastik, dans m.m. I vissa fall kan dock mikrotrauma på ITB, på grund av konstant nötning mot benutskottet (trochanter major)  leda till att den underliggande slemsäcken blir inflammerad så att man får en s.k bursit. Med andra ord kan man utveckla en s.k trochanteric bursit. Trochanterit är speciellt vanligt bland långdistanslöpare, men här beror det snarare på förtjockning av ITB sekundärt till att man blir kort och stram i muskeln.  Från skillnad till unga tjejen med knäppand höft saknas själva knäppandet hos löparen, men mekanismen för bursiten är den samma. Sällan har löparen innan bursiten redan utvecklat ett s.k löparknät.

Status/klinik och fynd:  Vanligt hos unga tjejer som är överrörliga. Prominent trochanter majos och personer med överpronation i fotsättningen är särskilt predisponerade. Öm över trochanter major.

-Falsk benlängdsskillnad på affekterad sida pga stram ITB
-Obers Test: testar för tight ITP/fascia lata, även Gluteus medius/maximus beroende på hur man utför undersökning (återkommer med klinisk undersökning för höften).
- Trandebulum sign: smärta vid bursit kan ge pos utslag för svaga abduktorer ffa vid affekterad gluteus.medius.

Behandling: 
Vid bursit/trochenterit kan kortison injiceras.
I första hand borde man  korrigera överpronation, stärka bål och muskeltöjning av ITB/gluteus medius/maximus. Specifik behandling som överlåts till duktiga sjukgymnaster.


2. Internal (medial) snapping hip är mindre vanlig jämfört med den laterala typen. Den kännetecknas av ett knäppande ljud på framsidan av höften, när man böjer höften/eller sträcker benet från ett extenderat höftläge. Det är oftast associerat med idrotter som kräver kraftig flektion av höften, t.ex sprinter och fotbollspelare.



Själva knäppandet sker när senan för psoas glider över s.k "illiopectineal eminence"(v.g se bild).Mikrotruman pga konstant nötning på senan kan leda till s.k. psoasbursit/inflammation i slemsäcken. Tillståndet är dock sällsynt hos idrottaren, men inte så kul att få eftersom den är  mycket besvärlig att behandla. Däremot är det ganska vanligt med s.k. illiopsoas tendinopati/tendinit som är en mer kronisk inflammation i psoasmuskelfästet. Oftast ger en psoasbursit mycket mer besvär och ger sig till känna snabbare med kraftigare symptom, medan en psoastendinopati börjar smygande med molande värk som sedan blir värre med tiden. Båda tillstånden kan dock ske utan förekomst av knäppande höft.

Status/klinik och fynd:  Anamnesen vägleder. Patienten får ont av att böja höften, tex. när hen skjuter ifrån med höften vid trappuppgång eller när hen ska ställa sig upp från sittande position. Vanligt bland sprinters, gymälskare som pumpar squats/benböj, fotbollspelare. 
-Kraftiga smärtor vid uttövande av sin idrott.
- Vid bursit eller tendinit med kraftig inflammatorisk retning ger radierande smärta som strålar ned mot insidan knä.
- Smärta och ömhet vid palpation över framsida höft.
- Flektion mot motstånd som reproducerar smärtan.
-Thomsons test med isometrisk flektion mot motstånd. 
-Passiv adduktion i flekterat läge. 
- Vid knäppande höft brukar patienten själv kunna reproducera knäppandet och eventuell smärta, genom flektion och sedan circumferent abduktion.

Behandling:

Knäppande höft utan besvär bör man rekommendera muskeltöjning av illiopsoas.

Tendinopati: Vila, NSAID enbart en kortare period inom första 6 veckor från symptomens början (obs finns forskning idag som tyder på att NSAID som voltaren snarare kan interferera med läkningsprocessen vid kroniska tendinopatier).
Stärkande rehab av illiopsoas/rectus femoris och givetvis töjning/stretch.
Bursit: Vid misstanke bör man överväga Ultraljudsdiagnostik eller MR, alternativ blockad med bedövningsinjektion.  Som sagt en raritet bland unga idrottare, men vanligare i andra sammanhang. Behandling som tendinopati, Steroid-injektion. I sista hand artroskopisk bursektomi.
Överlåter specifik behandling till sjukgymnaster med intresse för området :-)

3.Man bör ha i åtanke att en smärtande knäppande höft kan bero på intra-artikulär skada från själva höftleden, som te.x. en labrumskada, fri kropp och subluxationer. Intra-artikulära processer ger i regel inskränkning i rörelseomfången där innåtrotation påverkas först. 

Nu känns det som vi gått igenom det mesta med illiopsoas. Övriga tillstånd värda att notera är allvarliga bristningar  i illiopsoas som ibland går tillsammans med bristningar i rectus abdominis. Blödningar i psoas kan vara rejäla och sker med mer allvarliga muskelbristningar. Som läkare förövrigt ser vi sällan spontana blödningar i psoas, fast då hos den äldre populationen som står på blodförtunnande läkemedel.

Nu var den här serien avslutad. Vi får se om jag fortsätter på höfttemat, eller om jag väljer att skriva om axel eller rygg...eller varför inte om något helt annat inom idrotten !
Vi syns snart!

Manne Ataian

19 kommentarer:

  1. Hej o stort tack för din blogg! Sitter o googlar på mitt problem och även om jag inte riktigt hänger med i alla dina latinska termer så tror jag denna sida/detta inlägg är något jag är riktigt behjälpt av. Inte minst som underlag för diskussion med min ortoped som inte alls kopplat samman min smärta i höften med varken svullen/inflammade slemsäck eller snaping hip. Slemsäcken kunde konstateras efter 6 veckor innehållande först röntgen o ultraljud, sen naprapatbehandlingar som glorde att jag knappt kunde gå och till slut MR som konstaterade en 3×8 cm stor slemsäck. Detta trots att svullnaden i ljumsken var en av orsakerna till att jag till slut sökte vård. Svullen körtel är sådant som kan hända utan att en vet varför sa ultraljudsläkaren. Min knäppande höft, som tillkom under tiden då jag genomgick fyra naprapatbehandlingar har min ortoped inte ens reagerat över - kan vara så var hans svar.
    Nu tabletter i 30 dagar o vila.
    Mvh Petra

    SvaraRadera
  2. Hej. Jag tror att jag har en knäppande höft. Jag är en kille på 18år som väger 100kg och tränar Rodd på elitnivå. I November diagnotiserades jag med Hjärtmuskelinflammation. började träna igen i februari och fick sluta träna i april efter en tävling pga ont i lendryggen, samtidigt som detta kom mitt knäppande i höften. Kiropraktorn rätade till mitt beckäne som var lägre ner på högersidan än vänstersidan. Idag har jag gjort ytterlliggare 3 behandlingar där han knäckt ryggen på olika ställen, men det knäpper fortarande i höften. Det låter ingenting utan det känns bara, och rätt så mycket (det gör inte ont) och det känns mycket på vänster sida, och rätt lite på höger.. Jag överpronerar men brukar gå med stöd (löparskor), kan detta vara en orsak? Hur kan jag söka hjälp/ behandla detta? Vill gärna fortsätta i min idrott.. Tacksam för svar

    Mvh Lucas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lucas! Jag förstår inte riktigt när du skriver att din knäppande höft "låter ingenting utan att det känns bara?"
      Om det är så att du i samband med knäppande av höften upplever att det gör väldigt ont, ibland som en låsning eller "give away" smärta så bör du kolla upp höften.
      Fundera lite på vad som får höften att knäppa till. Om det är i vissa lägen/positioner eller rörelser som utlöser det? Upplever du en upphakning eller att höften låser sig för att sedan släppa?

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  3. Hej!
    Det va en väldigt intressant blogg du har ombproblem runt höften. Jag är en 52 årig tjej som gjort en total höftplastik op för 1,5 år sen. Innan dess tränade jag hårt och var i väldigt bra form (Crossfit). Direkt efter op hade jag väldigt ont på framsidan av höften. Tyvärr har smärtan fortfarande inte försvunnit. Den blir värre av att jag måste sitta mycket och vara still på jobbet (jag har kontorsarbete och anpassad arbetsplats med ståbord). Det enda som syns på MR är en förtjockad/ev inflammerad övre sena till m. rectus femiris. Jag har fått behandling av OMT sjukgymnast och kört rehab regelbundet. Jag kan röra mig bättre o bättre. Kan nämnas att jag inte kunde gå i trappor i somras. Jag får dock väldigt lätt kraftiga bakslag och det känns som en kniv i höften, jag kan då inte ens gå. Två höftop läkare har gjort varsin utredning men kan inte säga vad det är. Jag funderar själv på p-dosa bursa el sena. Känns som att det onda insutten betydligt längre ner och längre in än övre senan till m. rectus femoris. Det gör ont när knäet dras mot magen, men inte när jag samtidigt för knäet utåt sidan. Det gör inte alls ont att sitta på hästen och rida. Det blir bättre av att ta NSAID. Det skulle vara fantastiskt om du hade några tips, funderingar, åsikter om vad det kan vara eller vem jag kan gå till för en undersökning. Jag bor i Västerås och kan lätt ta mig till Stockholm/Uppsala med omnejd. Tack!! Hälsningar Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Pia.
      I ryggläge; om du tar tag i knät oå affekterad sida och drar det mot bröstet med knässkålen riktad mot motsatt bröst. Får du ont då?
      Mvh Manne

      Radera
    2. Ja då gör det ont på framsidan o ner mot ljumsken

      Radera
    3. När jag för knät snett mot motsatta bröstet gör det jätteont. Mindre ont mot samma sida/rakt upp. När jag står upp med raka ben o böjer mig ner till golvet känns det inte så mycket. Ligga still länge funkar, men halvligga/halvsitta med tryck under låret funkar inte. Då blir det sämre. Ligga på rygg med böjda ben går betydligt bättre än då det blir tryck på lårbenet underifrån.

      Radera
    4. Det ska vara psoas.. inte p-dosa ;)
      Psoas är väldigt spänd och gör ont när terapeuten trycker på den.

      Radera
    5. Att stå still gör det också sämre, funkar inte.. Tack snälla för ditt engagemang!! Mvh Pia

      Radera
    6. Hej igen.
      Det låter som det mycket väl skulle kunna vara en psoas-bursit/tendinit om du får ont av den rörelsen eftersom man klämmer åt psoasbursan med den rörelsen.

      Det går dock inte att ställa några diagnoser så här utan man måste undersöka, finns så många orsaker till ljumssmärta, tyvärr.
      Skulle rekommendera en sjukgymnast, du kanske kan finna någon med OMI inriktning http://www.ominorden.com/sv/our-network

      Radera
    7. Jag ska prova det. Förstår att du inte kan ställa en diagnos så här :)
      Tack så hemskt mycket!!!
      Hälsningar Pia

      Radera
  4. Hej!
    Det va en väldigt intressant blogg du har ombproblem runt höften. Jag är en 52 årig tjej som gjort en total höftplastik op för 1,5 år sen. Innan dess tränade jag hårt och var i väldigt bra form (Crossfit). Direkt efter op hade jag väldigt ont på framsidan av höften. Tyvärr har smärtan fortfarande inte försvunnit. Den blir värre av att jag måste sitta mycket och vara still på jobbet (jag har kontorsarbete och anpassad arbetsplats med ståbord). Det enda som syns på MR är en förtjockad/ev inflammerad övre sena till m. rectus femiris. Jag har fått behandling av OMT sjukgymnast och kört rehab regelbundet. Jag kan röra mig bättre o bättre. Kan nämnas att jag inte kunde gå i trappor i somras. Jag får dock väldigt lätt kraftiga bakslag och det känns som en kniv i höften, jag kan då inte ens gå. Två höftop läkare har gjort varsin utredning men kan inte säga vad det är. Jag funderar själv på p-dosa bursa el sena. Känns som att det onda insutten betydligt längre ner och längre in än övre senan till m. rectus femoris. Det gör ont när knäet dras mot magen, men inte när jag samtidigt för knäet utåt sidan. Det gör inte alls ont att sitta på hästen och rida. Det blir bättre av att ta NSAID. Det skulle vara fantastiskt om du hade några tips, funderingar, åsikter om vad det kan vara eller vem jag kan gå till för en undersökning. Jag bor i Västerås och kan lätt ta mig till Stockholm/Uppsala med omnejd. Tack!! Hälsningar Pia

    SvaraRadera
  5. Hej Manne! Har en dotter som är 9 år (dansare och fotbollsspelare) som i helgen fick akut åka in till sjukhuset och fick diagnosen snapping hip. Fick dock inte med mig så mycket råd om vad vi skulle göra eller hur lång tid det kan ta innan hon kan börja träna igen.

    Jag har fixar ett par kryckor åt henne men vet inte riktigt vad mer vi ska göra.

    Har du något bra råd på hur vi ska gå vidare?

    Mvh

    Marcus

    SvaraRadera
  6. Ja det gör ont då på framsidan och ner mot ljumsken.

    SvaraRadera
  7. Hej sitter det några bursor på utsidan av hö. höftkammen - ömmar där från och till sedan ganska länge

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej.
      Ja bl.a trochanterbursan och ibland gluteal bursan.
      Det finns ett inlägg på bloggen om just GPTS som du kan läsa.
      Mvh

      Radera
  8. Hej!
    Misstänker att jag fått trokanterit efter mitt senaste maraton. Då jag tränar och tävlar löpning och har ett viktigt lopp om 14 dagar undrar jag om en kortison injektion kan vara att rekommendera? Hur snabbt märker man förbättring och hur snabbt vågar man belasta efter injektionen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej jag rekommenderar minst 1 vecka utan belastning efter en kortisoninjektion. Recidivrisken är stor om man belastar allt för mycket så tätt in på.

      mvh
      Manne

      Radera